About Culimaat


Go after it

You can’t wait for a perfect creation. You have to go after it.

Bij Culimaat bouwen we niet zomaar premium keukens of keukenconcepten. Klanten zeggen wel eens dat we een nieuwe wereld voor hen openen; een groter compliment kunnen we niet krijgen. Maar laten we zelf zeggen dat we niet in beperkingen of grenzen geloven. Dat we graag op zoek gaan naar de (on)mogelijkheden van materialen. En dat we graag onze eigen geest en die van onze creatieven stretchen.

Team

Wij geloven in een wisselwerking tussen verschillende disciplines binnen Culimaat maar ook tussen Culimaat en klanten of partners. Voor ons is het simpel: het eindproduct telt en daar kan iedereen een steentje aan bijdragen. In gesprekken met elkaar komen we niet aan met voorbeelden van wat wij kunnen, maar hebben we het over wat we samen kunnen creëren. We think together.

Awards

Awards

Supertrots zijn we op onze awards. Natuurlijk gaat het daar uiteindelijk niet om maar het is wel een mooie bevestiging van ons werk.

2004 Winnaar Keuken en Interieur Design Award Benelux
2005 Finalist World Industry Award Kitchen and Bathroom
2009 Winnaar Keuken en Interieur Design Award Benelux
2011 Finalist Keuken en Interieur Design Award Benelux
2012 Winnaar Kitchen Design Award West Europa
2013 Winnaar World Kitchen Design Award
2015 Winnaar Dutch kitchen en bathroom design Award

Ons proces

Een High End keuken ontwerp je niet in een avondje. Wie concepten bedenkt die ontstaan vanuit één enkele gedachte weet dat een fout, hoe klein deze ook is, altijd gevolgen heeft voor de rest van het ontwerp. Dat vraagt om extreme scherpte. En juist daarom besteden wij graag wat extra tijd aan het ontwerp en de technische uitwerking. Want perfectie vraagt om scherpte en scherpte vraagt om tijd.

Alle projecten beginnen bij ons in Berlicum. Daar begint ons design proces met observeren en luisteren. Luisteren naar wensen en dromen en kijken naar karakter en stijl. Meer weten over het designproces?

Na een formele klap op de 3D tekening gaan we echt aan de slag. Om te beginnen wijzen we een werkvoorbereider en een projectleider toe aan het project. De eerste werktekeningen en installatie schema’s worden gemaakt en we maken afspraken met de aannemer. Indien nodig wordt een bouwvergadering belegd.

Zodra de wanden en vloeren bouwkundig definitief zijn opgeleverd door de aannemer, wordt de keuken definitief ingemeten. We controleren of elektra, aansluitpunten en leidingen conform het installatie schema zijn.

Technische tekeningen worden, waar nodig, aangepast aan de definitieve afmetingen. Daarna worden de verschillende componenten in onze eigen fabriekshal ontwikkeld en in elkaar gezet.

Onze monteurs begeleiden het transport naar je huis en plaatsen de keuken exact volgens de specificaties. Zij zorgen ervoor dat hetgeen we samen bedacht hebben ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt. De keuken wordt formeel opgeleverd.

Historie

1984 In 1984 start de historie van Culimaat. Jan Swanenberg start Swanenberg Timmerwerken. Jan was er in 1984 al van overtuigd dat hij kon winnen door anders te zijn dan anderen.
1990 Swanenberg Timmerwerken bedenkt en realiseert voor het eerst een keuken.
1992 Jan Swanenberg bezoekt al vanaf de start van zijn bedrijf Italiaanse designbeurzen. Dankzij het netwerk dat hij daar opbouwt, lukt het Jan in 1992 om het premium Italiaanse keukenmerk Val Cucine naar Nederland te halen.
1994 Swanenberg Timmerwerken wordt omgedoopt tot Culimaat. Culinair op maat.
2000 Twan en Davy Swanenberg werken al sinds hun 14e in de werkplaats om het ambacht te leren. In 2000 begint Twan als werkvoorbereider. Hij leert zo het totale proces van keukenontwerp van binnenuit kennen.
2002 Twan en Davy gaan beiden aan de slag op de ontwerp afdeling. Op dat moment werken er 12 mensen bij Culimaat.
2004 Culimaat wint de prestigieuze KIM design award voor de keuken ‘Pesce’. In 2009 wint Culimaat de KIM design award voor het ontwerp ‘Futuro’ en in 2013 nogmaals voor het ontwerp Cubic XL.
2007 Twan Swanenberg neemt Culimaat over van Jan Swanenberg.
2008 Midden in de crisis nemen de broers een gedurfde beslissing. Gedreven door hun absolute wil om alleen top kwaliteit te leveren, richten ze zich vanaf 2008 alleen nog maar op High End keukens.
2009 In het premium segment keukens telt alleen maatwerk. Hoe mooi het Val Cucine merk ook is, het zorgt toch voor beperkingen in het design proces. Culimaat besluit Val Cucine niet meer te gaan voeren. Alles in eigen hand.
2010 Culimaat werkt steeds vaker samen met architecten. 50% van de concepten die in 2010 bedacht en gerealiseerd worden, zijn samenwerkingsverbanden met gerenommeerde architecten.
2013 Culimaat wint de Sub Zero World Kitchen Design Award voor het keukenconcept ‘Unum’. Uit 54 regionale winnaars wordt ‘Unum’ unaniem uitgeroepen tot beste keukenconcept ter wereld.
2016 Davy Swanenberg wordt mede-eigenaar van Culimaat. De broers Swanenberg zijn nu officieel samen trotse eigenaar van de zaak die opgezet is door hun vader.
2018 Culimaat bestaat inmiddels uit 24 mensen. Het team van ontwerpers behoort tot de absolute wereldtop. Die groei is ingegeven door de dromen en vragen van de Culimaat klanten. En door de bijna obsessieve focus op creatief maatwerk.

Magazine


In ons Exspiratie magazine staan een tiental voorbeelden van ons werk. Keukenconcepten waar we bijzonder trots op zijn. Hier kun je dit magazine vol inspiratie aanvragen.

Aanvragen